Mekanik Cilt Yenileme - mikrodermabrazyon

Mekanik cilt yenileme ameliyatı, bölgeye göre 30 dakika ile 2 saat arasında sürer ve ufak bölgesel uygulamalar dışında hastanın uyutularak ameliyat olmasıönerilir.

Mekanik mikrodermabrazyon, derinin üst tabakalarının sıyrılarak alttaki tabakalardan yenilenmiş derinin oluşturulmasına dayalı ameliyat yöntemidir. Bu ameliyat aslında kimyasal olarak peeling (soyma) ve lazerle yapılan cilt yenileme işlemlerine denk sonuçlar almayı hedefler. Ancak hepsinde iyileşme süreleri ve bakım süreci farklılıklar gösterebilir.

Mekanik mikrodermabrazyon uygun şekilde yapıldığında yüzeyel ve orta derinlikte yapılırsa iz bırakması beklenen bir yöntem değildir.

Mekanik cilt yenilemede kullanılan elmas uçlar.Mikrodermabrazyon, özel elmas başlıklı motorlar ile yüksek devirde cildin aşındırılmasışeklinde uygulanan bir ameliyattır. Yüzeysel, orta derinlikte ya da derin uygulamalar yapılabilir. Yüzeysel uygulama daha çok ciltte akne ya da cilt hastalıklarına bağlı tümsek yapmış izler ve koyu renkli deri sahaları için korneum tabakasını kazımak şeklinde uygulanırken orta ve derin dermabrazyon, kesici aletle oluşan yara izleri, çökmüş akne izleri ve dövme silme amacıyla kullanılır ve derinin dermis tabakasını kazımayı hedefler. Bunlardan derin yara izleri ve dövme sildirmek için başvuran hastalar uygulamaya bağlı izler kalabileceğini ve ameliyat derinliğine bağlı 10-20 gün arası iyileşme sürecinden geçeceklerini bilmelidirler. Derinin dermis tabakasının altına inildiği durumlarda iz kalması kaçınılmaz olur.

Mekanik cilt yenileme derinin epidermis ve dermis tabakalarında aşındırmalar yapmayı hedefler.

Görsel notu: Mekanik cilt yenileme derinin epidermis ve dermis tabakalarında aşındırmalar yapmayı hedefler.

Mekanik cilt yenileme ameliyatı, bölgeye göre 30 dakika ile 2 saat arasında sürer ve ufak bölgesel uygulamalar dışında hastanın uyutularak ameliyat olmasıönerilir.

Mekanik mikrodermabrazyonun etkisi peeling uygulamalarından farklı olarak ameliyat sonunda ortaya çıkar. Bu lazerle benzerlik gösterir. Ameliyat eğer jiletle yaralanmaya bağlı izler için yapılıyorsa temel hedef iz kamuflajı olarak adlandırdığımız ve sağlam deri alanı ile beraber yaptığımız mikrodermabrazyon ile kazınan alana üst bacaktan alınan deri yamasının yerleştirilerek dikilmesidir. Böylelikle özellikle resmi kurum sınavlarında sorun olan dövme ya da çizgisel kesi izleri başka bir izle kamufle edilmiş olur.

Kendi uygulamamda bu tür çizgisel kesi izlerini cerrahi olarak çıkarıp deri içi dikişle kapatıp bu işlemin yapıldığı sahaya mekanik mikrodermabrazyon uyguluyorum.Böylelikle dikiş sonrasında dikişe komşu alandaki epitel örtüsü dikiş hattının üzerinden atlayarak izin daha az belirgin olmasını sağlayabilir. Sadece mikrodermabrazyon uygulanan bölgelerde aslında tam kat olan ve yara izini oluşturan bağ dokusu tam olarak giderilemeyebilir. Bu durumda aslında iz dokusunu tamamen çıkarmak izin genişliğini ortadan kaldırmayı sağlar.

Yağ ve ter bezleri ağırlıklı olmak üzere yüzde çeşitli bölgelerde deri ve yumuşak dokuda şişmeler ve yüzey düzensizlikleri olabilmektedir. Bunlar mekanik mikrodermabrazyonla giderilebilmektedir.

Burun başta olmak üzere deride kabarıklıklar şeklinde seyreden düzensizlikler olabiliyor.Özellikle burunda rinofima adını alan bu tür bir sorun için tedavi yöntemleri tüm burun cildinin çıkarılarak deri yamasıyla kapatmayı, lazer tedavilerini ya da mekanik mikrodermabrazyon ameliyatı ile yapılabilir. Rinofima derideki yağ bezlerinin bir bozukluğudur ve derinin kabarması ile burun boyutları oldukça büyük seviyelere gelebilir. Mekanik mikrodermabrazyon ile deri kalınlığına göre aşamalı inceltmeler yaparak yüzeyin düzeltilmesi mümkün olabilir. Hastada rinofima ileri seviyede ise ameliyatla derinin çıkarılarak deri yaması konması daha mantıklı olacaktır ama burun bölgesinde bu çıkarım yüzün diğer bölgelerindeki deriden farklı renkte ve daha belirgin bir izle sonuçlanır.

Rinofima burundaki yağ ve ter bezlerinin yapısal bozukluğudur ve mekanik cilt yenileme ile tedavi edilebilir.

Görsel notu: Rinofima burundaki yağ ve ter bezlerinin yapısal bozukluğudur ve mekanik cilt yenileme ile tedavi edilebilir.

Mikrodermabrazyonun uygulanabilirliği hastanın cilt yapısı ile ilişkilidir. Hatta bu yapı oluşabilecek sorunları da etkileyebilir.Örneğin bazı hastalar ameliyata aşırı ve kabarık yara iyileşmesi (hipertrofik skar) tepkisi verebilir.

Mekanik cilt yenileme ameliyatı, temelde şu durumlarda uygulanabilir:

  1. Yüzdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi
  2. Güneş hasarına uğramış deri
  3. Deri elastikiyetinin azaldığı hastalar
  4. Akne ve diğer cilt hastalıklarına bağlı izleri olanlar
  5. Kilo ve gebelik sonrası cilt çatlakları
  6. Gebeliğe bağlı yüz kelebeği şeklindeki lekeler (kloazma gravidarum)

Yüzdeki akne izleri mekanik dermabrazyon ile uygun şekilde tedavi edilebilir.

Görsel notu: Yüzdeki akne izleri mekanik dermabrazyon ile uygun şekilde tedavi edilebilir.

Hastalarımızın bazıları vücudun yara iyileşmesindeki aşırı tepkisi nedeniyle tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi mekanik cilt yenileme ameliyatından sonra da kabarık yara izleri (hipertrofik skar) geliştirebilmektedir. Bunun önceden tahmin edilmesi pek mümkün değildir. Ancak hastalarımın hepsinde önceden geçirdiği bir ameliyat varsa yara izlerini kontrol ediyorum. Bu tğr kabarık izleri olan hastalara ameliyat önermekten ziyade lazeri denemelerini önermekteyim. Buna rağmen lazer uygulamasında da bu tür sonuçlar alınabilmektedir.

Mekanik cilt yenilemede cilt yapısının önemli bir unsur olduğunu ifade etmiştim. Dolayısıyla vücudun değişik bölgelerinde de cilt yapısı değişiklikler göstermektedir. Söz gelimi göz kapağında yüksek dönüş gücüne sahip olan mekanik mikrodermabrazyon cihazının kullanımı riskli olabilir. Derinin oldukça gergin tutulması gerekir. Buna rağmen göz kapağı uygulamada çok önerdiğimiz bir bölge değildir.Üstelik bu bölgede yaranın kabarık bir şekilde iyileşmesi göz kapağının dışa dönmesi (ektropion) gibi ameliyat gerektiren sorunlara yol açabilir.

Mekanik cilt yenileme ameliyatından sonraki cildin iyileşmesi tamamlandıktan sonra yapılması gereken en önemli şey hastanın kendini güneşten koruyacak önlemleri almasıdır.

Mekanik cilt yenileme ameliyatının sonunda hastaya yaklaşık 8-15 gün içinde kendiliğinden soyularak düşecek bir maske uygulanır. Hastadan günlük olarak özel losyonlarla maskeye bakım yapması istenir. Cilt örtüsü tamamen yenilendiğinde öncekine göre açık renktedir. O nedenle bölgeler arasında renk farkı yaratmamak adına yüzde kısmi bir alanda problem varsa bile yüzün tamamına ve hatta boyuna uygulama yapılmasını da öneriyorum. Derinin renginin oturması sürecinde güneşin derideki melanosit hücrelerini uyararak renk pigmenti oluşturması söz konusu olabilir ve bu yüzden mutlaka en az 6 ay süreyle en az 30 UVF kalınlıklı güneş kremi kullanmanızıöneririm. Buna rağmen ameliyat sonrası geç dönemde hiperpigmentasyon denilen renkte koyulaşma ile karşılaşabilmekteyiz. Bunu daha aza indirgemek adına cilt rengini açıcı bazı jellerle ameliyattan birkaç hafta öncesine kadar uygulama yapmak uygun olabilir. Hiperpigmente olan ciltler için de ya tekrar aynı uygulama yapılır ya da kimyasal soyma ve renk açma uygulamaları yapılabilir (bkz. Kimyasal peeling)


Estetik Acıbadem

Estetik Ameliyatlar